Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Επωνύμως-τα προβλήματα των αγροτών

Τα προβλήματα των αγροτών

Γράφτηκε από τον 
(Δημοσιέυθηκε στις εφημερίδες του Κιλκίς "Πρωινή"  (14-3-2015) και "Ειδήσεις" (18-3-2015)
Η επιχείρηση διάλυσης της αγροτικής παραγωγής είναι διαχρονική, όπως γράψαμε και στο προηγούμενο σχόλιο. Ανασύρω από το αρχείο μου:
Για την αναθεώρηση των προγραμμάτων ΣΑΝΑ1 & ΣΑΝΑ2 και για το νέο πενταετές ως Συμβούλιο Περιοχής 1ης Εδαφικής Περιφέρειας Ν. Κιλκίς, μεταξύ των άλλων προτάσεων, είχαμε προτείνει για τον πρωτογενή τομέα,  στις 7  -  4  -   1997 και τα εξής που έχουν σχέση με τη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής:

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΕΒΑΣΤΟΥ, ΜΕΛΑΝΘΙΟΥ, ΛΕΙΨΥ-ΔΡΙΟΥ,  ΑΚΡΟΠΟΤΑΜΙΑΣ, ΚΡΗΣΤΩΝΗΣ, ΜΕΤΑΛΛΙΚΟΥ, ΚΟΛΧΙΔΑΣ με αιτιολογία σκοπιμότητας του έργου:  ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ -ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.
Οι άλλοι φορείς της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είχαν προτείνει και άλλα  τέτοια έργα, όπως ταμιευτήρες νερού, αρδευτικά έργα κ.λ.π. με το ίδιο σκεπτικό. Tην βελτίωση της αγροτικής παραγωγής. Όλα, μα όλα τα έργα είχαν απορριφθεί, αφού χαρακτηρίστηκαν μη επιλέξιμα, δηλαδή μη αναγκαία!
Την ευθύνη για την εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ, του ΠΟΕ, την έχουν όλοι όσοι άσκησαν εξουσία σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο (Νομάρχες, Δήμαρχοι) αλλά και τα επαγγελματικά και συνδικαλιστικά όργανα που πρόσκεινται στα δύο κόμματα της εξουσίας και είχαν την πλειοψηφία. Οι αγροτοπατέρες που όταν τους λέγαμε, για παράδειγμα, «ότι οι χωματερές που άνοιξαν θα θάψουν μέσα την αγροτική οικονομία μας πρόγκιζαν.
Αλήθεια μπορούν να μας πουν το 1994 πόσες κτηνοτροφικές εκμεταλεύσεις υπήρχαν στον νομό Κιλκίς και πόσες έμειναν σήμερα; Μπορούν να μας πουν τι έγιναν μια σειρά από δυναμικές καλλιέργειες, ιδιαίτερα στην περιοχή της Παιονίας;
Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η κατάσταση την στιγμή που από τις αρχές του 2015  θα εφαρμόζεται η νέα ΚΑΠ;
Η νέα ΚΑΠ είναι συνέχεια των προηγούμενων και χειρότερη σε ό,τι αφορά την επιβίωση των μικρών και μεσαίων αγροτών. Προβλέπει ότι η ανακατανομή των κοινοτικών πόρων και η αναδιανομή θα είναι υπέρ των μεγάλων, για να συγκεντρωθεί η παραγωγή στις μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές μονάδες, καθώς και ο προσανατολισμός σε ορισμένα προϊόντα, απ' όπου θα ευνοηθούν οι μεταποιητές. Το κυριότερο είναι τα κριτήρια της κατανομής τους και οι αλλαγές συγκριτικά με πριν. Αυτές οι αλλαγές συνοψίζονται στα εξής:
α) Οι επιδοτήσεις θα δίνονται ανά στρέμμα, ανεξάρτητα από την καλλιέργεια και το κόστος παραγωγής. Ο μεγάλος χαμένος θα είναι οι μικροκληρούχοι και κυρίως αυτοί που είχαν καλλιέργειες και δικαιώματα με υψηλές επιδοτήσεις άνω των 100 ευρώ/στρέμμα
β) Νέο στοιχείο αποτελεί και το λεγόμενο "πρασίνισμα" της ΚΑΠ (...). Αποκρύβουν τον πραγματικό στόχο το "πρασινίσματος" ο οποίος δεν είναι άλλος από την αύξηση της επιδότησης κατά 30% σε όσους έχουν πάνω από 150 στρέμματα και αφήνουν ακαλλιέργητο το 5% και από το 2017 το 7% της καλλιεργήσιμης γης τους.. Αυτό σημαίνει ότι σημαντικές παραγωγικές εκτάσεις δεν θα καλλιεργηθούν.  Αλλάζει ο ορισμός του δικαιώματος που θα επιδοτείται, ωστόσο δεν είναι γνωστός!
γ) Με τη νέα ΚΑΠ θα παίρνουν επιδοτήσεις όσοι χαρακτηρίζονται "ενεργοί αγρότες". Αντίθετα, μέχρι σήμερα οι κοινοτικές επιδοτήσεις δίνονται σε όσους καλλιεργούν ανεξάρτητα αν είναι ή όχι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
δ) Ο πυλώνας 2 της νέας ΚΑΠ περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις για τη γεωργική ανάπτυξη (επιχειρηματικές επιδοτήσεις) και διοχετεύουν περισσότερα λεφτά που μεταφέρουν από τον 1ο πυλώνα τις άμεσες επιδοτήσεις. Οι όροι και οι προϋποθέσεις μειώνουν σημαντικά τις ενισχύσεις και αναδιανέμουν τους πόρους για να εξυπηρετήσουν τις αναδιαρθρώσεις που προωθούν.
Με όλα τα παραπάνω ποια έννοια έχουν οι συνάξεις που οργανώνουν για να «ακούσουν» και να «συγκεντρώσουν» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες; Να σταματήσουν να «παίζουν» με τους αγρότες και οι ίδιοι οι αγρότες να μην δέχονται άλλο την «πολιτικούλα»   και το «δούλεμα».

«Κλάιν Μάιν Πουτς»
η «Χαιρετίσματα στην Ευρώπη» Είναι σε όλους μας γνωστό ότι η ΕΡΤ3 ήταν το ποιοτικότερο κανάλι της τηλεόρασης. Αν και οι μετρήσεις την εμφάνιζαν με χαμηλή σχετικά θεαματικότητα, εν τούτοις, όποιον και να ρωτούσες δεν υπήρχε περίπτωση να μην ήξερε και να μην έβλεπε κάποια ή κάποιες από τις πολύ καλές εκπομπές όπως:  «Ελλήνων δρώμενα», «Αληθινά σενάρια»,  «Λυράρηδες του Αιγαίου»,  «Ο τόπος και το τραγούδι του»,  «Του νερού τα παραμύθια»,    «Ονείρου Ελλάς»,  «Εκατογραφία», «Κυριακή στο χωριό».
Όπως επίσης είναι γνωστό η ΕΡΤ3 η ελεύθερη, ξαναεκπέμπει με τους απολυμένους που δεν δέχθηκαν να υπογράψουν για εργαστούν στην ΝΕΡΙΤ.
Πριν μερικές μέρες η ΕΡΤ3 μετέδωσε την  ταινία, ντοκιμαντέρ –ταινία, «Χαιρετίσματα στην Ευρώπη» ή «KLAIN MAIN PUTS» του Νίκου Αλευρά η προβολή της οποίας απαγορεύτηκε να παιχτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1012 από το διευθυντή του Δημήτρη Εϊπίδη, γιατί: Α) Είναι μια κωμική μουσικοχορευτική τραγωδία για τη γερμανική οικογένεια και για όλα τα σχολεία! Β) Είναι μια τρυφερή ταινία για τους τρυφερούς. Γ) Μια ευαίσθητη ταινία για τους ευαίσθητους. Δ) Μια βίαιη ταινία για τους βίαιους. Ε) Μια κακιά ταινία για τους κακούς. Στ) Μια ερωτική ταινία για τους ερωτικούς. Ζ) Και το «κλου»: δεν είναι ταινία… είναι προκήρυξη της μυστικής ερωτικής εΠΑΝαστατικής οργάνωσης όλων των Ελλήνων, που περιμένουν το σύνθημα για να κάνουν «ντου» στη δυστυχία και την κατάθλιψη όλης της Ευρώπης και για να ξαναφέρουν την ελληνική ΕΥΤΥΧΙΑ κι ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ!
 «Κριτικός τέχνης δεν είμαι, ούτε κριτικός κινηματογράφου ,ούτε βέβαια  μύστης του στενού πολιτιστικού γίγνεσθαι. Γνωρίζω ωστόσο αρκετά, γύρω από την ελληνική γραμματεία, τον ελληνικό τρόπο ζωής και την αρχέγονη φιλοσοφία της -- που συνεχίζεται» αλλά η ταινία τα είπε όλα καθαρά και σταράτα, σε λιγότερο από δύο ώρες και τα «έριξε»  στους Ευρω-παίους, ιδιαίτερα στους Γερμαναράδες. Βλέποντάς την «κατουριέσαι από το γέλιο και μέσα από την ψυχαγωγία και το αυθόρμητο γέλιο, συγχρόνως παίρνεις τόσες γνώσεις  και πληροφορίες, που ισοδυναμούν με  ταχύρυθμο μεταπτυχιακό». Αν δεν την είδες, να την δεις!
•  Κλάιν Μάιν: Έλα μωρέ, Χαλαρά, Σιγά το πράμα, Κλάιν + Μάιν, Πιες την λεμονίτα σου και μη σε νοιάζει. Χέσε ψηλά κι αγνάντευε και κόσμο μη γυρεύεις.
•  Κλάιν Μάιν Πουτς : Στα αρχή, διά σου-μας
(τα παραπάνω πρωτοειπώθηκαν που αλλού; στην Θεσσαλονίκη)
Οι Εβρίτες είναι «Άλλης μάνας γέννα»
Ο Ιωάννης Βερυβάκης (γεν το 1930) είναι στρατηγός εν αποστρατεία του ελληνικού στρατού που διετέλεσε αρχηγός ΓΕΣ  (1989-1990), αρχηγός ΓΕΕΘΑ (1990-1993) και πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ (1991-1992).
Μετά την αποστρατεία του  και με αφορμή μια από τις συχνές κρίσεις με την Τουρκία κλήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή για να το θέμα και σε ερώτηση που αντιδρούν οι κάτοικοι του ¨Εβρου  που συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στρατευμάτων γεγονός που έχει επίπτωση στην κοινωνική και οικονομική τους χωή, μεταξύ άλλων είπε:
«Οι Εβρίτες είναι άλλης μάνας γέννα. Έχω υπηρετήσει ως διοικητής σε πολλές μονάδες στον Έβρο και πραγματικά είναι να τους θαυμάζει κανείς πως αντιμετωπίζουν τα πράγματα. Εντάξει, μου έλεγαν. Είμαστε εδώ στον ακριτικό Έβρο, καταλαβαίνουμε την κατάσταση, μέσα από τις δυσκολίες συνεχίζουμε τη ζωή μας, σπέρνουμε τα χωράφια μας, αντέχουμε πολλές φορές και την καταστροφή της παραγωγής μας, βοηθάμε όσο μπορούμε και αν χρειαστεί θα πεθάνουμε μαζί με τα στρατευμένα μας παιδιά. Είναι πραγματικά θαυμάσιος κόσμος κατέληξε ο στρατηγός».
Τα παραπάνω μου ήρθαν στο νου και φέτος με τις πλημμύρες (για άλλη μια χρονιά) στον Έβρο.
Σε καμιά περιοχή της Ελλάδας δεν υπάρχει αντιπλημμυρική προστασία και γίνονται καταστροφές κατά καιρούς, αλλά αυτό που γίνεται στον Έβρο δεν συγκρίνεται.
Και φέτος για άλλη μια φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο νομός Εβρου είναι ανοχύρωτος μπροστά στα καιρικά φαινόμενα. Η αντιπλημμυρική του προστασία, που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε πριν περίπου 50 χρόνια, δεν μπορεί σήμερα να προστατέψει τις περιουσίες των αγροτών και των κατοίκων της περιοχής. Ετσι, για άλλη μια χρονιά, έσπασαν αναχώματα και πλημμύρισαν οικισμοί, σπίτια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, προκλήθηκαν ζημιές σε αντλιοστάσια, οδοποιία, γεωτρήσεις. Την κύρια ευθύνη για αυτήν την, τραγικά επαναλαμβανόμενη, κατάσταση δεν έχουν τα καιρικά φαινόμενα (ούτε οι κακοί Βούλγαροι που αφήνουν τα νερά), αλλά η πολιτική που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, οι διάφορες συγκυβερνήσεις, πολιτική, δηλαδή, μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα.
Αλλωστε, οι επιλογές της ΕΕ, που υποστηρίζουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, δεν κινούνται στην κατεύθυνση ανάπτυξης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής και της μικρομεσαίας αγροτιάς, γι' αυτό και έργα, όπως αρδευτικά, φράγματα, αντιπλημμυρικά, αποστραγγιστικά κλπ., κρίνονται μη επιλέξιμα. Σοβαρές όμως ευθύνες έχουν και οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές του νομού. Αντί να αναδείξουν τη χρόνια παλαιότητα και ανεπάρκεια της αντιπλημμυρικής προστασίας του νομού, την πρωτόγονη διαχείριση των υδάτινων πόρων, το ελλιπέστατο αποστραγγιστικό σύστημα, σπεύδουν κάθε φορά και επικαλούνται το «ακραίο» των καιρικών φαινόμενων, για να δικαιολογήσουν την εγκληματική πολιτική τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου