Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Συμμετοχή των Ελλήνων της Ρωσίας στην Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση



Συμμετοχή των Ελλήνων της Ρωσίας στην Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση

«…Υπάρχει ακόμη μια μαρτυρία, που πιστοποιεί τη θετική στάση και την ένθερμη υποδοχή από Έλληνες των επαναστατικών γεγονότων, την οποία βρίσκουμε στην αστική εφημερίδα «Εμπρός» «Οι δεκατέσσερις χιλιάδες Έλληνες κάτοικοι της Οδησσού εκδήλωσαν την επιθυμία να παραμείνουν στη γη που γεννήθηκαν, στην πρώτη τους πατρίδα»![1] Εφημερίδα, «Εμπρός», 10 Απριλίου 1919.
Υπάρχουν πολλοί ακόμη Πόντιοι, Έλληνες γενικά, της Οδησσού, της Σεβαστούπολης, του Σοχούμ, του Μπατούμ και άλλων ελληνικών παροικιών, που εκλέ­χτηκαν στα τοπικά και άλλα όργανα εξουσίας - τα Σοβιέτ.
Όπως: Στο Σοβιέτ Εργατών Αντιπροσώπων Οδησσού εκλέχτηκαν το Σεπτέμβρη του 1917, αντιπρόσωποι πέντε Έλληνες.[1] Μεταξύ των πέντε Ελλήνων συγκαταλεγόταν ο Ευστάθιος Αμπελικόπουλος. Αργότερα, τον Γενάρη του 1918, στη νέα Εκτελε­στική Επιτροπή των Σοβιέτ Εργατών Αντιπροσώπων της Οδησσού συγκαταλέγε­ται και ο Πινέλης ή (και άλλος Έλληνας ονόματι Πινέλης).
Στις εργασίες του Συνεδρίου των Σοβιέτ Αγροτών Αντιπροσώπων, που διεξή­χθησαν τον Φλεβάρη του 1918 στην πόλη Χερσώνα, πήραν μέρος 806 αντιπρόσω­ποι αγροτών από το Κυβερνείο της Χερσώνας. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο εκπρόσωπος των Ρώσων εργατών, Πόντιος στην καταγωγή, Στεπανίδης, ο οποίος εξέφρασε τη μεγάλη ευγνωμοσύνη της "εργατικής τάξης στους αγρότες σύνε­δρους για την υποστήριξη των εργατών με είδη τροφίμων"![1]
Οι Έλληνες συμμετείχαν, όχι μόνο στα όργανα της Τοπικής Σοβιετικής εξου­σίας, αλλά και στα κομματικά όργανα ήταν αισθητή η δράση τους.
Μετά την εκδίωξη των ξένων στρατευμάτων από την Οδησσό και την οριστική απελευθέρωση της πόλης, τον Μάρτη του 1920, μέλος της κομματικής επιτροπής των μπολσεβίκων της περιοχής Σλομπόντκα της Οδησσού ήταν ο κομμουνιστής Σκαρλάτος.[1]
Μέλη του Μπολσεβίκικου Κόμματος ήταν οι Έλληνες Θεόδωρος Βεργόπουλος, Μ. Μανέλης, Α. Νεδελιάκης, Γεώργιος Λουνασάκης, Νικόλαος Πανάγου, Ξενο­φών Μαλανδράκης, Γεώργιος Λινάκης, Διονύσιος Πετράκης και πολλοί άλλοι.
Η Παρασκευή Γεωργάτζη πήρε μέρος στα επαναστατικά γεγονότα της πρώτης ρωσικής επανάστασης (1905-1907), τον Οχτώβρη του 1920 συμμετέ­χει σαν αντιπρόσωπος στην πρώτη συνδιάσκεψη των εργατών και αγροτισσών του Κυβερνείου της Οδησσού.
Στην ίδια συνδιάσκεψη πήρε μέρος και η Ευδοκία Παπαδοπούλου, συνδικαλί­στρια, εξωκομματικό μέλος…»

Από εργασία του ιστορικού Κώστα Αυγητίδη ο οποίος μελέτησε τα αρχεία της Σοβιετικής Ένωσης και στην συγκεκριμένη περίπτωση τα παρακάτω:
[1] Σ. Τσβιλιούκ «Υπε­ρασπίζοντας την υπόθεση του Οχτώβρη. Ξένοι διεθνιστές στη Οδησσό, 1917-1920», Οδησσός 1987, σελίδα 27.
[1] Δοκίμιο ιστορίας της κομματικής οργάνωσης περιοχής Χερσώνας, Συμφερούπολη,
1. Εφημερίδα «Κομμουνιστής» της Οδησσού.
(Περιλαμβάνεται και στο βιβλίο του Αναστάση Γκίκα «Οι Έλληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ σελ. 40).

1Α.  [Πρόκειται για μακρινό συγγενή μου, ξάδελφο του παππού μου με καταγωγή από το Αναστενάρικο χωριό Μπροντίβο της Αν. Ρωμυλίας, που το 1914 σε ηλικία 21 χρονών, μετά τους διωγμούς των Βουλγάρων, έφυγε από το λιμάνι του Βασιλικού της Αν. Ρωμυλίας (σήμερα Τσάρεβο της Βουλγαρίας) και δεν ακολούθησε τους υπόλοιπους συγγενείς στην Ελλάδα, αλλά πήγε στην Οδησσό.]

1 σχόλιο: