Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Στάση πληρωμών» για 327.000 συνταξιούχους

"Στάση πληρωμών" για 327.000 συνταξιούχους που περιμένουν τη σύνταξη από 2 έως 4 χρόνια

Στάση πληρωμών είναι, επί της ουσίας, η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των συντάξεων που σε περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης φτάνει και τα τέσσερα χρόνια.
Πάνω από 327.000 ασφαλισμένοι έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους, για κύρια και επικουρική σύνταξη, όπως και για την καταβολή εφάπαξ και περιμένουν από δύο έως τέσσερα χρόνια, για την έκδοση της σχετικής απόφασης από τα ταμεία τους.
Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), σε αναμονή είναι 141.644 αιτήσεις στο ΙΚΑ, 33.000 στον ΟΑΕΕ και  30.000 στον ΟΓΑ. Συνολικά για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι αιτήσεις που εκκρεμούν για χρόνια είναι 327.000 από τις οποίες 43.500 έχουν εκδοθεί σαν προσωρινές.
Η τραγικότητα της κατάστασης στα ασφαλιστικά ταμεία αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ, όπως επίσης αποτυπώνεται και η προσπάθεια των κυβερνήσεων να εξοικειώσουν τους ασφαλισμένους με το καθεστώς των καθυστερήσεων στην απονομή σύνταξης αλλά και στην... αναγκαιότητα να μειωθούν ακόμη οι συντάξεις.
Δεν λείπει ασφαλώς και η προσπάθεια των αστικών Μέσων Ενημέρωσης, με αφορμή και τα συγκεκριμένα στοιχεία, να καλλιεργούν το κατάλληλο κλίμα προετοιμασίας των «αναγκαίων» νέων αντασφαλιστικών μέτρων που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε συνεννόηση με τους δανειστές.
Η κυβέρνηση επικαλείται τη «βιωσιμότητα του συστήματος» (και τα ΜΜΕ αναπαράγουν πολλαπλασιαστικά και με κάθε τρόπο αυτήν την κάλπικη επίκληση) για την ψήφιση των νέων μέτρων. Προκειμένου να περάσει τις στρατηγικές αποφάσεις της ΕΕ για μείωση του λεγόμενου εργατικού κόστους (άρα και των συντάξεων), αξιοποιεί τα μεγάλα ελλείμματα που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Αλλά βγάζει εκτός κάδρου τα αίτια του προβλήματος, που έχουν άμεση σχέση με τη διαχρονική ληστεία των αποθεματικών με την άτοκη κατάθεσή τους στις τράπεζες, την καταλήστευσή τους στο Χρηματιστήριο και με το «κούρεμα» των ομολόγων (PSI), αλλά και τη σοβαρή απώλεια εσόδων των ταμείων από την πολιτική αύξησης της μερικής απασχόλησης και την ανεργία.
Το Ασφαλιστικό, όπως και τα υπόλοιπα μέτρα του μνημονίου, είναι στην πρώτη γραμμή των συλλαλητηρίων που διοργανώνουν ταξικά συνδικάτα στις 22 Οκτώβρη αλλά και της απεργίας που προετοιμάζεται για το Νοέμβρη.
 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου