Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Σωτήρης Πέτρουλας-Για ό,τι έπεσες ήταν αλήθεια!



Σωτήρης Πέτρουλας
51 χρόνια από την δολοφονία του

Για ό,τι έπεσες ήταν αλήθεια! 

«Δεν υπάρχει για τον αγωνιστή διάκριση μεταξύ υποκειμενικής και αντικειμενικής ζωής. Δεν μπορούμε συνεπώς να λέμε: Αυτές τις ώρες τις αφιερώνω στο άτομό μου, αυτές στον αγώνα. Ατομο και αγώνας έγινε αδιάσπαστη ενότητα, τόσο που αφαίρεση του αγώνα σημαίνει αφαίρεση της ζωής μας».


Τα παραπάνω είχε γράψει κάποτε ο Σωτήρης Πέτρουλας και εφέτος ξαναδιαβάστηκαν, στη συμβολή των οδών Σταδίου και Χρ. Λαδά - στο σημείο όπου δυνάμεις καταστολής τον δολοφόνησαν πριν 51 χρόνια, κατά τη διάρκεια των λαϊκών και νεολαιίστικων κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο που έμεινε γνωστή ως «Ιουλιανά» ". Ο Σωτήρης Πέτρουλας πρωτοστάτησε στα γεγονότα των ημερών αυτών, σαν στέλεχος του φοιτητικού κινήματος.
Ηταν 21 Ιούλη 1965. Εκείνη τη μέρα, ένα παλικάρι, μόλις 23 χρόνων, άφηνε την τελευταία του πνοή, δολοφονημένο από τα κλομπ αστυνομικών δυνάμεων. Εκεί, στο σταυροδρόμι της Σταδίου και Χρήστου Λαδά, πότιζε με το αίμα του τα πιο ευγενικά ιδανικά της ανθρωπότητας και περνούσε στην ιστορία. Πρόκειται για τον αγωνιστή του κινήματος της νεολαίας, Σωτήρη Πέτρουλα , στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.
 
Μνημείο στην Συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λώ ( Σημείο δολοφονίας του Σωτήρη Πέτρουλα)
Διαβάζουμε:
Σωτ. Πέτρουλας ετών 23 έπεσε για την Δημοκρατία στις 21-7-1965.
Οι φίλοι του σε τιμή και μνήμη. Ιούλιος 2001


Πέντε μέρες πριν, στις 15 Ιούλη, η κλίκα του παλατιού ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ενωσης Κέντρου. Βέβαια, η κυβέρνηση της Ενωσης Κέντρου, υπό την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου, ασκούσε μια αντιλαϊκή πολιτική, με αποτέλεσμα να προκαλείται η δυσαρέσκεια ευρύτερων λαϊκών μαζών. Ο αντικομμουνισμός ήταν βασικό της στοιχείο, το ίδιο και οι δεσμοί εξάρτησης με τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ. Ήταν η συνέχεια της πολιτικής των τρικύκλων, της μισαλαδοξίας, της κατάφωρης παραβίασης έστω και αυτών των λειψών δημοκρατικών ελευθεριών που είχαν κατακτηθεί με αγώνες, του «Εθνάρχη» Κ. Καραμανλή, αυτόν που ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο ευαγές ομώνυμο ίδρυμα τον αποκάλεσε «μια ξεχωριστή προσωπικότητα της σύγχρονης Ελλάδας». 

Ποιος ήταν ο Σωτήρης Πέτρουλας;


Ο Σωτήρης Πέτρουλας δεν ήταν ένας άνθρωπος που βρέθηκε στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Δεν ήταν «ένας περαστικός διαβάτης»

Ήταν πάντα πρώτος στο σχολείο, στη δουλειά και στον αγώνα.

Συνδυάζοντας εργασία και μόρφωση, υπήρξε άριστος μαθητής και φοιτητής. Ηταν το καμάρι του σχολείου. Πήγε σε νυχτερινή σχολή και συγχρόνως εργαζόταν. Δούλευε βοηθός λογιστή. Πήγε στην Ανώτατη Εμπορική χωρίς φροντιστήριο, με υποτροφία και συνέχισε να φοιτά με υποτροφία. Είχε ζήλο για τη μόρφωση. Μελετούσε κάθε τι που έπεφτε στα χέρια του. Τον ίδιο ζήλο είχε και για τον αγώνα. Η ζωή του Σωτήρη ήταν άρρηκτα δεμένη με τον αγώνα και με αυτόν ακόμα και οι προσωπικές επιθυμίες. Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού η οικογένειά του ήταν οικογένεια αντιστασιακών από την Οίτυλο της Μάνης. Ο Σωτήρης από πολύ νωρίς, οργανώνεται στο προοδευτικό κίνημα και αναδεικνύεται σε βασικό του στέλεχος. Από πολύ νωρίς, ήταν στο στόχαστρο της Ασφάλειας. "Κάθε φορά που ερχόταν σπίτι, ερχόταν από διαφορετικό δρόμο", είχε πει, σε συνέντευξή της στο "Ρ", στις 22/07/77, η μητέρα του. Και τον σκότωσαν. Ο θάνατός του δεν προήλθε από χτύπημα καπνογόνου στο κεφάλι του, όπως ήταν η επίσημη ανακοίνωση της Ασφάλειας. Ο Σωτήρης δολοφονήθηκε από στυγερούς εγκληματίες, ποδοπατήθηκε, χτυπήθηκε αλύπητα στο κεφάλι με τα κλομπ.
 "Ηταν έγκλημα εκ προμελέτης.
Η κηδεία του μετατρέπεται σε λαϊκό συλλαλητήριο, που καταδικάζει την αστυνομοκρατία και την αυθαιρεσία, αλλά και σε μια πρόσκληση για συνέχιση του αγώνα ενάντια στο πραξικόπημα του βασιλιά και της αντιδραστικής κλίκας του.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου