Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΜΕ Στις 4 Φλεβάρη όλοι στη γενική απεργία! Όλοι στο δρόμο του αγώνα!



ΠΑΜΕ

Στις 4 Φλεβάρη όλοι στη γενική απεργία!
Όλοι στο δρόμο του αγώνα!

Κορυφώνονται τις επόμενες μέρες οι προετοιμασίες για την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη και τα απεργιακά συλλαλητήρια που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ. στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου. Για την καταγγελία των αντιασφαλιστικών σχεδίων της κυβέρνησης και με αίτημα να τα αποσύρει, σωματεία και άλλοι φορείς του κινήματος αποφασίζουν κινητοποιήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι τη μέρα της απεργίας.

Αρκετά με τα ψέματα και τις απάτες τους! Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί!

Κανένας εργαζόμενος να μην πέσει στην παγίδα που στήνουν μαζί κυβέρνηση, μεγαλοεργοδοσία, τα κόμματα που ψήφισαν το 3ο και φαρμακερό μνημόνιο και οι πληρωμένοι προπαγανδιστές τους!

Κανένας δεν πρέπει να ξεχάσει τα έργα και τις ημέρες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ούτε των άλλων κομμάτων που στηρίζουν την ΕΕ. Όλοι μαζί τα ψήφισαν, όλοι μαζί τα στήριξαν γιατί έχουν σαν προτεραιότητα τα συμφέροντα της καπιταλιστικής εργοδοσίας. Οι αντιπολιτευτικές τους κορόνες είναι για να ξεγελάσουν ώστε πιο αποτελεσματικά να οδηγήσουν το λαό στο συμβιβασμό, στη μοιρολατρία, στην αποδοχή της σφαγής του.

Το κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης, καταδικάζει τη νέα γενιά, δεν εξαιρεί κανέναν κλάδο!

Δεν διορθώνεται! Δεν παίρνει τροποποιήσεις! Δεν βελτιώνεται! Μόνο ανατρέπεται!
Όσοι μιλούν για βελτιώσεις με δήθεν διαλόγους παίζουν το παιχνίδι της κυβέρνησης!
Όλοι οι εργαζόμενοι έχουμε πείρα από τα παιχνίδια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού σε κάθε κλάδο, από τη συμμετοχή των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε όλους τους προηγούμενους κοινωνικούς διαλόγους και τα επώδυνα αποτελέσματα για τα δικαιώματά μας, τη ζωή μας! Δεν θέλουν αγώνες μαζικούς, αποφασιστικούς και σύγκρουση με τη μεγαλοεργοδοσία!
Να μην επιτρέψουμε να υπονομεύσουν τον αγώνα μας!
Το σχέδιο νόμου έχει τη στήριξη του ΣΕΒ, των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, των μονοπωλιακών ομίλων, της ΕΕ. Για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία τους, έχουν στο πλευρό τους την ηγεσία στη ΓΣΕΕ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων!
Η δική μας απαίτηση είναι ο νόμος-λαιμητόμος να μείνει στα χαρτιά! Καμία στήριξη στην κυβέρνηση! Καμία αποδοχή της βάρβαρης και αντιλαϊκής ΕΕ!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ήρθε να τελειώσει τη βρώμικη δουλειά που δεν κατάφεραν οι προηγούμενοι! Και νόμιζε πως θα το έκανε διά περιπάτου! Με όπλο το ψέμα και την εξαπάτηση!
Η ακούραστη δράση των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι απεργίες και τα συλλαλητήρια, οι καταλήψεις, οι καθημερινές συγκεντρώσεις έξω από τα υπουργεία, τα μπλόκα των αγωνιζόμενων αγροτών γέννησαν την πραγματική ελπίδα και φανέρωσαν τη μεγάλη δύναμη του λαού!
Φανέρωσαν και τον πραγματικό φόβο κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας που είναι η άνοδος του εργατικού - λαϊκού κινήματος και η συμμαχία του λαού με στόχους ενάντια στη στρατηγική των μονοπωλίων.



Εργαζόμενοι, αγρότες, άνεργοι, συνταξιούχοι, ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, νέοι και νέες,
Το ΠΑΜΕ απευθύνεται σε όλο τον εργαζόμενο λαό με σιγουριά και τονίζει:
Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Μπορούμε να νικήσουμε!
Από τη συμμετοχή μας στην απεργία, στη διαδήλωση, από τη στάση μας θα κριθεί το αποτέλεσμα! Η απεργία στις 4 Φλεβάρη μπορεί να γίνει μεγάλη παρακαταθήκη για την άνοδο του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την κοινωνική συμμαχία, να ανοίξει νέους δρόμους στην πάλη του λαού. Όλοι έχουμε ευθύνη για την επιτυχία της και την κλιμάκωση του αγώνα. Όλοι θα κριθούμε από τις μελλοντικές γενιές για τη στάση μας σε τέτοιες στιγμές!
Κανένας και καμιά στη δουλειά, στο χωράφι, στο σχολείο, στο γραφείο! Χωρίς χάσιμο χρόνου κάθε μέρα κάθε ώρα να νιώθουν την καυτή ανάσα της λαϊκής κινητοποίησης! Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί!
Με την κοινωνική συμμαχία μπορούμε να βάλουμε μεγάλα εμπόδια, στην πορεία να ανατρέψουμε αντιλαϊκούς νόμους, μνημόνια και αφεντικά!
Με μια φωνή διαδηλώνουμε: Δεν θα ριζώσει για εμάς η ανέχεια, η ζωή με τα ελάχιστα, οι άθλιοι μισθοί των 400 ευρώ, οι άθλιες συντάξεις, καχεκτικές και υποβαθμισμένες παροχές Υγείας και Πρόνοιας, η δουλειά ως τα βαθιά γεράματα!

4 Φλεβάρη όλοι στην απεργία! Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις!


 

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: Ένας χρόνος αριστερής εξαπάτησης του λαού ‒ ΠΑΜΕ να τους σταματήσουμε! ΠΑΜΕ για άλλες εξουσίες λαϊκές!



ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ένας χρόνος στην υπηρεσία του κεφαλαίου
 
«ENAΣ ΧΡΟΝΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΧΗ (για την ανασυγκρότηση του κεφαλαίου). Προχωράμε (και ολοκληρώνουμε τη λεηλασία του κοινωνικού κράτους)»

ΠΑΜΕ να τους σταματήσουμε! ΠΑΜΕ για άλλες εξουσίες λαϊκές!


«Η ιστορία ξεκινάει από τον Ιούνη 2014 όταν ο κ. Σόιμπλε και κάποια κομβικά στοιχεία αν θέλετε της τρόικας έχασαν την εμπιστοσύνη τους στον κ. Σαμαρά. Ηξεραν ότι χρειάζεται ένα 3ο μνημόνιο, δεν εμπιστεύονταν μετά τις ευρωεκλογές ιδίως, παρά το δώρο της δήθεν εξόδου στις αγορές του Απριλίου, είδαν ότι η ΝΔ δεν τράβαγε και αποφάσισαν να διακινδυνεύσουν με μια ανατροπή του κ. Σαμαρά ή να αφήσουν τον κ. Σαμαρά στην τύχη του, ώστε να εκλεγούμε εμείς και να γίνει αυτό που έγινε, να περάσει το 3ο μνημόνιο με 250 ψήφους».
Την ομολογία ότι οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών επέλεξαν να στηρίξουν την προοπτική ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση, όταν διαπίστωσαν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «δεν τράβαγε», με στόχο να ψηφιστεί τρίτο μνημόνιο και να θεσμοθετηθούν αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, την περασμένη Τρίτη.
Κι αν μη τι άλλο τα πεπραγμένα της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ανατέθηκε και αυτός ανέλαβε ευχαρίστως, να φέρει σε πέρας τη βρώμικη δουλειά που αδυνατούσαν να ολοκληρώσουν οι προκάτοχοί του, λόγω της συγκυρίας.
Προηγούμενα, βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επιλεχθεί απ' την ντόπια αστική τάξη να καταλάβει στο αστικό πολιτικό σύστημα τη θέση του καταρρέοντος ΠΑΣΟΚ, που αφού την υπηρέτησε «ευδοκίμως», οδηγήθηκε στην... αποστρατεία.
Πόνταρε πάνω του, συνυπολογίζοντας, μεταξύ άλλων, τις διαβεβαιώσεις του ότι σαν «αριστερό» κόμμα, με διασυνδέσεις στο κίνημα, με «καθαρό ποινικό μητρώο» είχε την ικανότητα να χειραγωγήσει το λαό και να τον ενσωματώσει, αμβλύνοντας αντιδράσεις ενόσω θα έκανε τη βρώμικη δουλειά.
 
 Ταπ, ταπ, ταπ. μπράβο το αγόρι μας

«Λαϊκή εντολή» στην αντιλαϊκή πολιτική

Μάλιστα, όταν αυτή η δουλειά άρχισε να γίνεται, πρωτοκλασάτα στελέχη κυβέρνησης και κόμματος επαίρονταν δημοσίως ότι «δεν ανοίγει ρουθούνι» και επιπρόσθετα ότι ο λαός έχει δώσει τη συγκατάθεσή του στην πολιτική που εφαρμόζουν.
Ότι, δηλαδή, ο λαός ψήφισε υπέρ της συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής προς όφελος της ανάκαμψης του κεφαλαίου (βλέπε: διατήρηση και αύξηση της φορολογίας, σφαγιασμός κρατκών δαπανών για κοινωνικές ανάγκες, αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Κοινωνική Ασφάλιση, ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών, ιδιωτικοποιήσεις κ.λ.π.)

Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στο ετήσιο Φόρουμ «Επενδύστε στην Ελλάδα» («Capital» Link Forum), που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη, ισχυρίστηκε ότι διαθέτει τη

«λαϊκή εντολή να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η εφαρμογή του προγράμματος» και πως «εκμεταλλευόμαστε την ευρεία συναίνεση, για να προωθήσουμε μια σειρά δραστικών μεταρρυθμίσεων »...
Ταυτοχρόνως, υπουργοί καμάρωναν σαν γύφτικα σκεπάρνια που προχωράνε τα μέτρα δίχως διαδηλωτές και ΜΑΤ στο Σύνταγμα. Βιάστηκαν προφανώς να προεξοφλήσουν τη συναίνεση του λαού στο σφαγιασμό του.
 

Βαφτίζοντας το κρέας ψάρι
Επαίρονταν για τη δυνατότητά τους άλλο να κάνουν κι άλλο να ισχυρίζονται ότι κάνουν, να βαφτίζουν το κρέας ψάρι.
Να εφαρμόζουν σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, σαφέστατα ταξική υπέρ του κεφαλαίου και να διατείνονται ότι υλοποιούν έναν
«αναγκαίο τακτικό ελιγμό προκειμένου να παραμείνουμε ζωντανοί και όρθιοι, να δώσουμε με καλύτερους όρους τη μεγάλη μάχη για την αναδιανομή (...) να βγούμε στο ξέφωτο, και από εκεί, με καλύτερους όρους, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας ευρύτερης αναδιανομής και προστασίας των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων στρωμάτων» (Αλ. Τσίπρας, ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, 12/2015).
Να παραδίδουν τα σπίτια της φτωχολογιάς στις τράπεζες και να παριστάνουν ότι συμπάσχουν.
«Εχουμε πει (...) ότι την κοινωνία την θέλουμε να πιέζει ... Δε βρισκόμαστε εκτός κοινωνίας και η πίεση ουσιαστικά διευκολύνει και βοηθάει την κυβέρνηση (...) Η διαμαρτυρία απευθύνεται στους δανειστές, σε αυτούς που πιέζουν και για την πρώτη κατοικία και για οποιοδήποτε άλλο σκληρό μέτρο», δήλωνε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, πετώντας την ευθύνη από πάνω τους σαν την τρίχα απ' το ζυμάρι.
Να ανατρέπουν τον χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, όσα δικαιώματα απέμειναν και να υποστηρίζουν ανερυθρίαστα ότι πασχίζουν για τη σωτηρία του Ασφαλιστικού.
«Το ασφαλιστικό σύστημα μέχρι το 2018 καταρρέει, εάν δεν υπάρξει ένα καινούργιο σύστημα» (...)«Είμαστε υποχρεωμένοι - ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει με τη διαπραγμάτευση - να πάρουμε μέτρα για το ασφαλιστικό σύστημα (...) βεβαίως θα υπάρξει μια μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση (...) Ο στόχος είναι βεβαίως αναδιανεμητικός και δίκαιος σε σχέση με την πραγματικότητα, σε σχέση με την οικονομική δυνατότητα της χώρας και με την οικονομική δυνατότητα των ασφαλιστικών ταμείων αυτήν τη στιγμή», υποστήριζε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.
Να οδηγούν τους αγρότες στο ξεκλήρισμα και την ίδια ώρα να δηλώνουν δεξιά - αριστερά ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα γι' αυτούς (Β. Αποστόλου) ή ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους επαγγελματίες (Σ. Φάμελλος), ποντάροντας στη λογική της εξαίρεσης, του «διαίρει και βασίλευε».
Να υπογράφουν μνημόνια συνειδητά, επειδή αυτό πρόσταζαν τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου και να εκβιάζουν το λαό με απειλές
«'Η συμφωνία με κάποιους δυσμενείς όρους (σ.σ. έτσι ξεπέταξε τη «χιονοστιβάδα» μέτρων που πλακώνει το λαό!) ή grexit με άτακτη χρεοκοπία και ό,τι αυτό σημαίνει για τη χώρα μας. Αυτό ήταν το σκληρό δίλημμα. Επρεπε να πάρουμε την ευθύνη να στηρίξουμε, να κρατήσουμε τη χώρα όρθια εκείνη τη στιγμή, αποδεχόμενοι και μέτρα που δεν είναι ούτε της λογικής μας ούτε της άποψής μας».

Οι μάσκες έπεσαν

Μετέφρασαν τη λαϊκή ψήφο σε εξουσιοδότηση εν λευκώ, επειδή ορκίζονταν στην «αριστερά», την «ηθική» και τις «αξίες» της, θεωρώντας ότι έτσι θα μπορούν να εξαργυρώνουν εσαεί κύρος που δεν τους ανήκε.

Επένδυσαν στη λαϊκή ανοχή, εκμεταλλευόμενοι με το χειρότερο τρόπο την αγωνία του λαού για ανακούφισή του απ' τα βάσανα. Την ίδια στιγμή τσάκιζαν τα λαϊκά δικαιώματα με μεγαλύτερο ζήλο απ' τους προκατόχους τους.
Σήμερα, Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ γιορτάζει τον ένα χρόνο στην κυβέρνηση, με συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβον Ντο και ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα.
Νέες υποσχέσεις θα δοθούν για τις θυσίες που πιάνουν τόπο, για την αξιολόγηση που θα πετύχει και θα φέρει τη ρύθμιση του χρέους, για το πώς αυτή θα τροφοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας, απ' την οποία θα φάει ο λαός με «χρυσά κουτάλια», για να θυμηθούμε αλλοτινούς λαοπλάνους, που ο ΣΥΡΙΖΑ τους έχει πάντα πρόχειρους για αντιγραφή.
Σήμερα, όμως, υπάρχουν δυνατότητες να ακυρωθούν οι προσπάθειες χειραγώγησης.
Οι μάσκες έπεσαν. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει στην απογοήτευση και το συμβιβασμό. Σήμερα είναι πολύ πιο ξεκάθαρο για ποιον μάχεται αυτή η κυβέρνηση και ποιου τα συμφέροντα αντιπαλεύει.
Ότι πασχίζει για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, στόχο για τον οποίο ο λαός υποβάλλεται σε θυσίες διαρκείας, ένταση της εκμετάλλευσης και χωρίς να υπάρχει καμιά προοπτική ανάκαμψης των δικών του δικαιωμάτων.
Φαίνεται ότι ο λαός δεν θα κάνει τη χάρη στον υπουργό Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτο, που μόλις πριν λίγο καιρό αξίωνε απ' αυτόν να γίνει χειροκροτητής της κυβερνητικής πολιτικής, δηλώνοντας:
«Για να επιτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ τους στόχους του ως κυβέρνηση, πρέπει να ξαναβρούμε αυτήν την ισορροπία μεταξύ κυβέρνησης και κινήματος. Η κοινωνία να συνεχίσει να πιέζει τους υπουργούς. [...] Θα ήμουν ευχαριστημένος αν γίνονταν διαδηλώσεις και σε κάθε διαδήλωση προτεινόταν μια εναλλακτική ιδέα για το πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα».
Αλλά, δεν θα του χαλάσει εντελώς το χατίρι. Διαδηλώσεις στους δρόμους θα δει...

Β.Ν.
 



Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2016

Η Ν.Δ και οι αγροτικές κινητοποιήσεις


Η Ν.Δ και οι αγροτικές κινητοποιήσεις

Σε ανακοίνωση της για τις κινητοποιήσεις των αγροτών η  Ν.Δ  αναφέρει: «Συμμεριζόμαστε απολύτως την αγωνία των αγροτών και κατανοούμε την αγανάκτηση που δημιουργούν η αναξιόπιστη πολιτική και οι ατυχείς χειρισμοί της Κυβέρνησης.Όλα αυτά, όμως, στην έκφραση τους, πρέπει να έχουν σεβαστά από όλους όρια: Το σεβασμό της ελευθερίας του άλλου και την ανάγκη της ανεμπόδιστης λειτουργίας της οικονομικής ζωής του τόπου».
Προφανώς η Ν.Δ δεν συμφωνεί με τα αιτήματα που τίθενται ( π.χ από την πανελλαδική επιτροπή μπλόκων) γιατί έρχονται άλλωστε σε αντίθεση με την αντιλαϊκή ουσία της πολιτικής της που δεν διαφέρει από αυτή της κυβέρνησης. Αυτό αποδεικνύει τα όσα λέγονται για «αναξιόπιστη πολιτική» και «πρόχειρου χειρισμούς» όπως και το γεγονός ότι δεν ανοίγει «τα χαρτιά της» σχετικά με το τι διαφορετικό προτείνει. Επίσης με σαφήνεια παίρνει θέση και για τις μορφές αγώνα (π.χ μπλόκα) εκφράζοντας την αντίθεση της ουσιαστικά προφασιζόμενη «το σεβασμό τα ελευθερία του άλλου». Ας μην ξεχνάμε τα αγροτιδικεία (μαζί με το ΠΑΣΟΚ) που είχε στήσει τα προηγούμενα χρόνια, τα ΜΑΤ που έστελνε αλλά και τις προσπάθειες να στρέψει-μέσω του λεγόμενου «κοινωνικού αυτοματισμού» κομμάτια του πληθυσμού ενάντια στους αγρότες. Επομένως οι αγρότες δεν θα πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στα όσα «αντιπολιτευτικά» λέει σήμερα η Ν.Δ και να συνεχίσουν ενωμένοι τον δίκαιο αγώνα τους.

(Σχόλιο από την εφημερίδα της Ημαθίας "Η Άλλη Άποψή")
 -------------------------------------------------

Ισχυροποιούνται τα μπλόκα που συντονίζονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή
Συνεχίζονται και ενισχύονται τα μπλόκα των μικρομεσαίων αγροτών που συντονίζονται με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων σε πολλά σημεία της χώρας.


 


Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΤΑΚΗΣ: Πέρασε στο πάνθεο των Ηρώων, "των Άγιων του λαού μας"

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΤΑΚΗΣ: Αδούλωτος απ' την αρχή έως το τέλος



Ολα τα πλάνα της ανθρώπινης αντοχής, οι αγωνιστές τα ξεπερνάνε, όταν πιστεύουν και θέλουν. Δεν υπάρχουν άπαρτα φρούρια για τους κομμουνιστές!».
Μ' αυτή τη φράση πέρασε στην Ιστορία ένας από τους ξεχωριστούς αγωνιστές του επαναστατικού κινήματος, ο καπετάνιος Δημήτρης (Μήτσος) Τατάκης.
Δολοφονήθηκε τη νύχτα 9 προς 10 Γενάρη του 1949, στη Μακρόνησο, πριν καν συμπληρώσει τα 36 χρόνια του, έχοντας, όμως, διανύσει ιστορικά μια εξαιρετικά μεγάλη διαδρομή.
Συνειδητοποίησε την αναγκαιότητα της ταξικής πάλης, δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς με τους ναυτεργάτες, κατέκτησε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη τους, αναδείχθηκε σε ηγετική μορφή. Ατσαλώθηκε στις δυσκολίες, στα βασανιστήρια, έφτασε μέχρι του σημείου να διαθέτει την ίδια του τη ζωή για το δίκιο της τάξης του, για τα κομμουνιστικά ιδανικά, για το κόμμα του, το ΚΚΕ.
 

Ορκος
Το όνομα του Τατάκη έγινε θρύλος, μέτρο για το μπόι των ανθρώπων, ποίημα.
«Απόψε στις σκηνές γονατιστοί

κοιτάζουμε προς στ' άδειο σου τσαντίρι
κι ανάβουν οι λαμπάδες της καρδιάς
στο άγνωστο που σ' έχουν κοιμητήρι.
Και στο λαό μας κάνουμε την προσευχή
Ν' αξιωθούμε τίμιο θάνατο
Και δίνουμε στη μνήμη σου τον όρκο
την πίστη σου να κάνουμε ένα λάβαρο».
(δημοσιεύθηκε το 1992 με υπογραφή Γ. Π. στον «Ριζοσπάστη»)



Ο Δημήτρης Τατάκης γεννήθηκε το 1913 στην Ανδρο. Μετά το σχολείο μπάρκαρε αρχικά σαν δόκιμος και στη συνέχεια σαν αξιωματικός καταστρώματος. Εκείνη την περίοδο, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα μετρούσε ήδη πλούσια πείρα και αγώνες. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρήκε στο εξωτερικό, όπου μετείχε ενεργά στις προσπάθειες για την καλύτερη οργάνωση του αντιφασιστικού, εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, αλλά και την πιο αποτελεσματική οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών στα καράβια. Αρχικά σαν στέλεχος της Ενωσης Ναυτίλων Αξιωματικών και μετά το 1943 σαν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕNO). Πρωτοστάτησε στην υλοποίηση του συνθήματος της ΟΕΝΟ «τα πλοία εν κινήσει», προσφέρθηκε ως εθελοντής και είχε συμβολή στην οργάνωση της απόβασης στη Νορμανδία. Μαζί με τους άλλους συντρόφους έδωσαν τη μάχη και κατέκτησαν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε η ΟΕΝΟ, η οποία προέβλεπε πολύ σημαντικές αλλαγές στις συνθήκες ζωής, δουλειάς, αμοιβής στα καράβια. Με το τέλος του πολέμου η ΟΕΝΟ βρέθηκε στο στόχαστρο της αστικής βίας και καταστολής, αφού, μεταξύ πολλών άλλων, θεωρούνταν υπεύθυνη από το εφοπλιστικό κεφάλαιο για το ότι, όπως έλεγαν, «το ελληνικόν πλοίον απώλεσε το μοναδικόν του πλεονέκτημα, το χαμηλόν κόστος εκμεταλλεύσεως, που του επέτρεπε να συναγωνίζεται επιτυχώς τας ξένας ναυτιλίας». Οι αγωνιστές της ΟΕΝΟ, εκείνοι που προσέφεραν τα πάντα στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, άρχισαν τώρα να φυλακίζονται, να βασανίζονται, να εξορίζονται και να στήνονται στο εκτελεστικό απόσπασμα.


Το 1945 ο Τατάκης γύρισε στην Ελλάδα με το πλοίο «ΕΛΛΑΣ» για να απολυθεί άμεσα από τις αρχές με τη δικαιολογία ότι δήθεν είχε οργανώσει στάση στο καράβι! Στη συνέχεια, από τη στιγμή που απολύθηκε μέχρι και τη στιγμή που πιάστηκε, σε καθεστώς ημιπαρανομίας, θα αφιερωθεί με συνέπεια και με όλες του τις δυνάμεις στην υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα των ναυτίλων αξιωματικών και γενικότερα όλων των ναυτεργατών.

Στις 8 Γενάρη του 1948 το ΚΚΕ τέθηκε και τυπικά εκτός νόμου, με το νόμο 509, ενώ η Ασφάλεια, στις 14 του ίδιου μήνα, έκανε επιδρομή στα γραφεία της ΟΕΝΟ, διαλύοντας ουσιαστικά την οργάνωση και απαγορεύοντας την έκδοση της εφημερίδας της, της «Ναυτεργατικής Φωνής». Πολλά κομματικά και συνδικαλιστικά στελέχη συνελήφθησαν. Δρομολογήθηκε η δίκη της ΟΕΝΟ.
Στο εδώλιο του έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών οδηγήθηκαν τελικά 36 κατηγορούμενοι. Για τους απόντες, γύρω στους 40 - μεταξύ αυτών και ο Τατάκης - η δίκη διαχωρίστηκε. Ολοι κατηγορούνταν πως επιδίωκαν την απόσπαση μέρους της ελληνικής επικράτειας σε όφελος τρίτης χώρας! Ομως, οι Αμπατιέλος, Τιμογιαννάκης, Μπεκάκος, Κολιαράκης, Ορφανός και οι άλλοι σύντροφοι συγκατηγορούμενοι δεν πτοήθηκαν, δεν υπέκυψαν στην τρομοκρατία της έδρας του στρατοδίκη. Αντίθετα, μετέφεραν το αγωνιστικό ήθος του κομμουνιστή και στη δικαστική αίθουσα, μετατρέποντας το εδώλιο του κατηγορουμένου σε κατηγορητήριο κατά της αστικής εξουσίας, υπερασπίζοντας αταλάντευτα το δίκιο των ναυτεργατών και συνολικά της εργατικής τάξης.
Η δίκη - παρωδία κατέληξε με την καταδίκη 10 κομμουνιστών - στελεχών της ΟΕΝΟ σε θάνατο, 8 σε ισόβια και άλλες μικρότερες ποινές.
Την ίδια χρονιά, το 1948, ο Τατάκης πιάστηκε και στάλθηκε εξορία, αρχικά στην Ικαρία και από κει, στις 5 Νοέμβρη 1948, στάλθηκε στις Στρατιωτικές Φυλακές Αθηνών, την περιβόητη ΣΦΑ στο Μακρονήσι.
Με το που πάτησε το πόδι του στη ΣΦΑ δέχτηκε τον πρώτο, συνήθη, κύκλο βασανιστηρίων υποδοχής των νέων κρατουμένων. Ρίχτηκε στον κλωβό της απομόνωσης και μαζί με τους υπόλοιπους «αδήλωτους» συγκρατούμενούς του, πέρασε μια σειρά βασανιστηρίων, δίχως όμως να υποκύψει στη βία και στον εκβιασμό της δήλωσης.
Στις 14 Μάη 1949 μεταφέρθηκε στη Γενική Ασφάλεια της Αθήνας για ανάκριση. Σύντομα, όμως, οι ανακριτές - βασανιστές του αντιλήφθηκαν ότι επρόκειτο για «αμετανόητο» κομμουνιστή και ότι δεν επρόκειτο να λυγίσει μπροστά στην ανάκριση. Ετσι αποφάσισαν να τον στείλουν και πάλι στη Μακρόνησο για περαιτέρω ...«αναμόρφωση».


Τριάντα τρία μερόνυχτα


Οταν στις 8 του Ιούνη 1949 έφτασε ξανά στη ΣΦΑ, οι δεσμοφύλακες του επιφύλασσαν ένα ιδιαίτερο μαρτύριο, σχεδιασμένο να τον εξοντώσει, είτε ψυχικά είτε σωματικά: Την ορθοστασία μέχρι θανάτου!
Επρόκειτο για ένα ιδιότυπο και ταυτόχρονα διεστραμμένα απάνθρωπο βασανιστήριο: Ο κρατούμενος ριχνόταν αρχικά στη θάλασσα φορτωμένος με όλα τα πράγματα ως το λαιμό. Κατόπιν, και αφού μουσκευόταν μέχρι το μεδούλι, στηνόταν όρθιος, ακίνητος και αμίλητος, με δύο φρουρούς να τον επιτηρούν μέρα - νύχτα, μην επιτρέποντάς του να καθίσει ούτε στιγμή ή να μιλήσει με κανέναν. Μόνο κατά τη διάρκεια του φαγητού του επιτρεπόταν να καθίσει, και αυτό μόλις 5 λεπτά, αυστηρά, με το ρολόι.
Ταυτόχρονα με τη σωματική κόπωση, ο κρατούμενος έπρεπε να δέχεται βουβά και όλες τις προκλήσεις, τους εξευτελισμούς, τις ύβρεις των δεσμοφυλάκων - βασανιστών του.
Το όλο μαρτύριο λάμβανε χώρα πάνω σε έναν βράχο, στην παραλιακή ακτή της ΣΦΑ, μπροστά στις σκηνές των χιλιάδων κρατουμένων της Μακρονήσου. Και αυτό, γιατί το «σπάσιμο» του αγωνιστή έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε κοινή θέα, «προς γνώσιν και συμμόρφωσιν» όλων. Κάθε ατομικό «σπάσιμο» στόχευε στο να αποτελέσει χτύπημα, να προκαλέσει ρήγμα στην αγωνιστική διάθεση και ηθικό του συνόλου.
Ο χρόνος περνούσε, αλλά ο «καπετάνιος» δε λύγιζε. Οι κρατούμενοι αντλούσαν κουράγιο και οι βασανιστές του Μακρονησιού έχαναν την υπομονή τους.
-- Βάζεις στοίχημα, Τατάκη, πως θα υπογράψεις δήλωση; τον ρώτησε ο βασανιστής Κοθράς μετά από μια βδομάδα μαρτυρίου.
-- Οχι, Κοθρά, του απαντάει. Δεν βάζω στοίχημα. Γιατί είσαι φτωχός και σε λυπάμαι, θα χάσεις το στοίχημα.
Και οι μέρες έρχονται και παρέρχονται η μία μετά την άλλη, οι πόνοι γίνονται αβάσταχτοι, οι παραισθήσεις μόνιμος σύντροφος, γύρω από τους αστραγάλους σχηματίζονται δακτύλιοι από αίμα. Ο Τατάκης τραβούσε πια για το 20ήμερο. Η ψυχή παλεύει με το σώμα, τους πόνους και την κόπωση του μαρτυρίου. 30ή, 31η, 32η, 33η μέρα. Η επίσημη γνώμη των γιατρών της ΣΦΑ ήταν πως κανείς δεν μπορούσε να υπερβεί εκ φύσεως τις 12-15 μέρες ενός τέτοιου μαρτυρίου. Και όμως, ο Τατάκης έμεινε όρθιος 33 ολόκληρες μέρες και νύχτες. Δεν έσπασε. Δεν υπέγραψε.
Οταν οι δήμιοί του τον ρώτησαν «γιατί το έκανες αυτό, Τατάκη;» εκείνος απάντησε:
«Το έκαμα για να αποδείξω πως όλα τα πλάνα της ανθρώπινης αντοχής, οι αγωνιστές τα ξεπερνάνε, όταν πιστεύουν και θέλουν. Δεν υπάρχουν άπαρτα φρούρια για τους κομμουνιστές!».
Αφού ο ταξικός εχθρός δεν κατάφερε να τον εξοντώσει ηθικά, ψυχικά και ιδεολογικά, έπρεπε να τον εξοντώσει βιολογικά. Ο «καπετάνιος» οδηγήθηκε στον κλωβό της απομόνωσης με άλλους 20 συντρόφους του. Εκεί, στις 9 Γενάρη 1949, οι αλφαμίτες επιχείρησαν σχεδιασμένη δολοφονική επίθεση, οπλισμένοι με μπαμπού, λοστούς και σίδερα. Και αφού βασάνισαν άγρια τον Τατάκη επί ώρες, τον άφησαν μισοπεθαμένο να τον αποτελειώσουν τα τραύματά του. Το ξημέρωμα τον βρήκε νεκρό.


Μια πελώρια δρυς


«Η απουσία του Μήτσου (σ.σ. του Δ. Τατάκη) κράτησε τη βραδιά εκείνη αρκετή ώρα. Από μια σχισμή του αντίσκηνου, κοιτάζω προς το φυλάκιο και αφουγκράζομαι. Το ούρλιασμα των βασανιστών, σα να ξεχωρίζει μέσα από το βουνό, τον αγέρα και το βογκητό της θάλασσας, που ξέσπαγε στο βράχο της απομόνωσης.
Σε μια στιγμή φάνηκαν να κινούνται δύο σκιές από το φυλάκιο προς την απομόνωση. Οσο πλησιάζουν, ξεχωρίζουν καλύτερα. Ο Μήτσος μπροστά ξυπόλυτος, κρατούσε τη μέση του και δύσκολα περπατούσε. Από κοντά ο αλφαμίτης, που συνέχεια τον κτυπούσε με την κάννη του όπλου.
Μπήκαν στον κλωβό. Τώρα δε διακρίνω τίποτα. Ενας βόγκος σαν να 'ρχεται από πολύ βαθιά. Περασμένα μεσάνυχτα, ο βόγκος σβήνει σιγά - σιγά. Υστερα από λίγο ακούγονται ποδοβολητά προς το μέρος της σκηνής του.
Τον παίρνουν, ο Μήτσος ήταν νεκρός. Αφησε την τελευταία του πνοή με το ΟΧΙ στα χείλη, το ΟΧΙ που μας είχε απομείνει, το μοναδικό όπλο πάλης, ενάντια στην κτηνωδία και τις φρικαλεότητες του φασισμού. Υψώθηκε ο Τατάκης σαν μια πελώρια δρυς και σκέπασε το νησί μας.
Πρωί - πρωί κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα: ΣΚΟΤΩΣΑΝΕ ΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ».


(Μαρτυρία του Γιάννη Παλαβού για τον Δημήτρη Τατάκη)

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Η «Αριστερά» δέρνει καλύτερα. Τώρα καλύτερα, τώρα καλύτερα



Η «Αριστερά» δέρνει καλύτερα. Τώρα καλύτερα, τώρα καλύτερα!

Εργαζόμενοι και συνταξιούχοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και κατέβηκαν στους δρόμους για να αγωνιστούν ενάντια στο νέο έγκλημα που ολοκληρώνει την κατεδάφιση, την πλήρη διάλυση  του ασφαλιστικού, της Κοινωνικής Ασφάλισης γενικά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απάντησε με ψέματα,  προκλήσεις, καταστολή και με ξύλο της …»Αριστεράς».
Ο  «λέω, ξελέω, ξαναλέω", Τσίπρας, επικαλείται τη βιωσιμότητα για να δικαιολογήσει το ασφαλιστικό της ΤσΗΠΑς. 
"Αριστερή" βιωσιμότητα και επί δeξιά σφαγή.


                                     Οι αριστεροί δέρνουν καλύτερα


Όλοι στον αγώνα! Στο νέο έγκλημα κανείς συμβιβασμός», «Πάρτε πίσω το σχέδιο λαιμητόμο για το ασφαλιστικό».

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

2015: μια αξέχαστη χρονιά



Ε Π Ω Ν Υ Μ Ω Σ
2015: Μια χρονιά που θα μας μείνει αξέχαστη…

Έφυγε και το 2015 που για πολλούς λόγους θα μας μείνει αξέχαστο!
Η παρά φύση συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δείχνει ότι μπορεί να φτάσει… πολύ μακριά…Τσίπρας και Καμμένος γιανά-γιανά (δίπλα-δίπλα), σίμ-σακ (μαζί-μαζί), που λέμε και οι Θρακιώτες, ξεθεμελιώνει ότι απέμεινε από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των λαϊκών στρωμάτων. Μαζί ουσιαστικά και με τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΝΔ, ΠΑΣΟΚ> Ποτάμι κ.λ.π. Αυτοί όμως που ξεχωρίζουν για την πολιτική απατεωνιά τους, για τα ψέματά τους, τον Μακιαβελισμό τους είναι οι ΣΥΡΙΖΑίοι.
Παραμονές των εκλογών του Γενάρη, αλλά και μετά, ο  Τσίπρας διακήρυσσε με στεντόρεια φωνή:
  • Ότι εάν νικούσε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε τα μνημόνια. Αντί γι αυτό, ψήφισε το δικό του 3ο Μνημόνιο το… μακρύτερο!
  • Βεβαίωνε ότι θα καταργηθεί η μείωση μισθών και θα δοθεί ο 13ος μισθός. Αντί γι αυτό συνεχίστηκαν οι περικοπές και ο 13ος δεν δόθηκε.
  • Έλεγε ότι δεν θα κοπούν οι κύριες συντάξεις τη στιγμή που το έχει συνομολογήσει με την Τρόϊκα και έχει εγγραφεί στον νέο προυπολογισμό του 2016 μείωση συντάξεων της τάξεως του 1,7 δισ.
·       Κατηγορούσε τους άλλους ότι θα απελευθέρωναν τις ομαδικές απολύσεις.   Σήμερα συζητάει αυτός με την τρόικα την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων …
  • Έλεγε ο Τσίπρας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε σε ένα νόμο με ένα άρθρο όλα τα μέτρα λιτότητας του πολυνομοσχεδίου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Σήμερα ψήφισε το δικό του τερατώδες πολυνομοσχέδιο.
  • Υποσχόταν ότι θα εκδιώξει την Τρόϊκα. Σήμερα η Τρόϊκα (που έγινε κουαρτέτο) ζει και βασιλεύει και μας καταδυναστεύει!
  • Διακήρυσσε ότι θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ ενώ γίνεται μόνιμος…αλλάζοντας ονομασία.
  • Βροντοφώναζε, «κανένα σπίτι σε σπίτι τραπεζίτη», αλλά σήμερα γίνονται καθεστώς οι πλειστηριασμοί και όχι μόνο για στεγαστικά δάνεια, αλλά και για κάθε οφειλή.
  • Όχι μόνο δεν καταργήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ, όπως υποσχόταν, αλλά  ξεπουλήθηκαν τα αεροδρόμια,  ο Αστέρας της Βουλιαγμένης και έπεται συνέχεια.
  • Υποσχόταν ότι θα αποκατασταθεί η εθνική κυριαρχία, η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική αξιοπρέπεια, αντίθετα η πατρίδα μας χώνεται πιο βαθιά στα πλοκάμια των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων, έχοντας  ανακηρύξει την πρώτη ιμπεριαλιστική δύναμη του κόσμου, τις ΗΠΑ, και το ΝΑΤΟ συμμάχους τους και είναι έτοιμοι να  συνδράμουν νέους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή,
  • Το «περήφανο» ΟΧΙ στο δημοψήφισμα έγινε ραγιάδικο ΝΑΙ.
Αυτά και άλλα είναι τα κατορθώματά τους.

Αλήθεια, Πόσο μακριά πιστεύει ότι μπορεί να φτάσει έτσι η κυβέρνηση; Με αυτή την Προκρούστια λογική, για παράδειγμα, λέγοντας θα κόψουμε τις επικουρικές για να μην κόψουμε τις κύριες συντάξεις, (να μην σου κόψω το μεγάλο δάκτυλο, να σου κόψω το μικρό), με κολπάκια τύπου Χότζα: σε απειλώ ότι θα σου κόψω 20, σου κόβω 10 και είσαι κι ευχαριστημένος..!
Οι εργαζόμενοι, όλα τα λαϊκά στρώματα έχουν γονατίσει και δεν αντέχουν άλλο και η συγκυβέρνηση τους περιπαίζει με προπαγάνδες  και ημιτασιόν Μακιαβελισμούς του τύπου, ότι ο λαός δεν πρέπει να διαμαρτύρεται γιατί τον Σεπτέμβρη τον ψήφισε τον Τσίπρα ξέροντας ότι είναι ψεύτης αφού και εκείνος είχε φέρει Μνημόνιο.
Προσοχή ΣΥΡΙΖΑίοι! Έχει μαζευτεί πολύς πόνος και πολλή οργή στον λαό για να το δουλεύετε και να χύνετε κροκοδείλια δάκρυα ότι  κάνετε, το κάνετε με πόνο ψυχής! Προσοχή, γιατί σε λίγο δε θα ξέρετε που να κρυφθείτε, που είπε και ο Κουτσούμπας.
   Και για να μην ξεχνάμε ότι είναι «αριστερά», για να δικαιολογήσουν τους συμβιβασμούς επικαλούνται τον Λένιν, όπως τα όσα έλεγε κατά την εισήγησή του για την εφαρμογή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής (ΝΕΠ) το 1921 στη Σοβιετική Ένωση!
Αιδώς ρε ΣΥΡΙΖΑίοι. Η προσβολή γίνεται θεόρατη εάν σκεφθεί κανείς ότι αυτά τα λέτε εσείς, μια πολιτική δύναμη που έχει διακηρυγμένο στόχο την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας
Να τελειώνει, λοιπόν, αυτή η πλάκα.
Και όπως έγραψε και ο Νίκος Μπογιόπουλος:
   « Αρκετές φορές γίνεται λόγος για τους «ανίκανους» πολιτικούς. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν χειρότεροι από τους «ανίκανους». Αυτοί που είναι ικανοί για όλα…
    Ο κ.Τσίπρας είναι προφανές ότι ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Των ικανών... 
    Με δυο λόγια, μέσα στο 2015, όλα μας ήρθαν… δεξιά! Τόσο δεξιά, που μόνο μια «κυβέρνηση της Αριστεράς» θα μπορούσε να το καταφέρει!
Εν ολίγοις, η κοροϊδία χτύπησε ταβάνι και η «αριστερή» ξεφτίλα έπιασε πάτο.»

 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ,  και ΚΑΛΟ και ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟΝ ΕΤΟΣ!

Κώστας Πινέλης 

(Δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες "Ειδήσεις" και"Πρωϊνή" του Κιλκίς)

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Έγκλημα και κοροϊδία το σχέδιο της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση



Έγκλημα και κοροϊδία το σχέδιο της κυβέρνησης για την Κοινωνική Ασφάλιση

Χτυπάει τους πάντες

Με απίστευτη πρόκληση εμφανίζει ως «σωτηρία» την ολομέτωπη επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων, παλιότερων και νεότερων γενιών εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων!!
Το σχέδιο της συγκυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, που παρουσίασε χτες ο υπουργός Εργασίας και διέρρευσε στον Τύπο, συνιστά εφιαλτικό σενάριο για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι πάντα μετά τη διαπραγμάτευση τα νομοθετήματα στα οποία καταλήγουν είναι χειρότερα από την αρχική τους εκδοχή, αυτό που θα δούμε ως νομοσχέδιο στα τέλη Γενάρη - σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης - θα είναι όλεθρος για τα ασφαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει και τις συντάξεις.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τα πλέον αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, αυτό που παρουσιάζεται τώρα ως παρέμβαση στο Ασφαλιστικό είναι μέρος μόνο της «δομικής μεταρρύθμισης» που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσα στα επόμενα χρόνια, που σημαίνει ότι παραμένει ορθάνοιχτος ο δρόμος για παραπέρα ανατροπές.


Αυτόν το δρόμο μόνο οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα με την πάλη και τη συμμαχία τους μπορούν να τον φράξουν, να εμποδίσουν αυτά και τα επόμενα αντιασφαλιστικά μέτρα. Από αυτή τη σκοπιά, η κήρυξη νέας απεργίας και η μάχη για την επιτυχία της είναι επιβεβλημένες.
Το αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης πλήττει παλιούς και νέους συνταξιούχους. Με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την εφαρμογή ενιαίων κριτηρίων για όλους, θα μειωθούν κι άλλο οι αποδοχές των συνταξιούχων, πρόσθετα στις τεράστιες μειώσεις που έχουν ήδη υποστεί.
Αυτή είναι, άλλωστε, και μια από τις μεγαλύτερες προσφορές του ΣΥΡΙΖΑ στην εργοδοσία και στο σύστημα: Με τη μεταρρύθμιση που προωθεί, νομιμοποιεί τις περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και κλείνει κάθε συζήτηση από τη σκοπιά του κεφαλαίου και του κράτους για ανάκτηση των αιματηρών απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι από το 2009.
Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι κάθε επόμενη «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού κάνει το σύστημα χειρότερο για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Ο νόμος Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, τον οποίο και σήμερα υπερασπίζεται το ΠΑΣΟΚ, «έσπασε» τη σύνταξη στα δύο και με τα κριτήρια αναπλήρωσης οδηγούσε σε χαμηλότερες συντάξεις σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα.
Τώρα, το σχέδιο της κυβέρνησης αξιοποιεί τα «κεκτημένα» του προηγούμενου νόμου και, μεταβάλλοντας κρίσιμους συντελεστές στον υπολογισμό των συντάξεων, τις σπρώχνει ακόμα πιο κάτω. Κάπως έτσι, η διεύρυνση των επαγγελματικών Ταμείων και της ιδιωτικής Ασφάλισης θα προκύψει περίπου σαν φυσική εξέλιξη, αφού το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και τα κοράκια καραδοκούν.
Νέο πλήγμα θα υποστούν συνολικά οι ασφαλισμένοι, ανεξάρτητα από τη χρονική απόσταση που τους χωρίζει από τη σύνταξη. Ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι αγρότες θα δουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές να τριπλασιάζονται, ενώ και στα επικουρικά αυξάνεται η εισφορά των εργαζομένων κατά μισή μονάδα, χωρίς ωστόσο να αποτρέπονται κι άλλες μειώσεις στις σημερινές συντάξεις.
Η παραπέρα ενοποίηση των Ταμείων θα φέρει και εξομοίωση προς τα κάτω συνολικά των παροχών σε Υγεία - περίθαλψη - φάρμακο.
Να, λοιπόν, πώς αποκαθίσταται η «δικαιοσύνη» που λέει η κυβέρνηση: Με το «τράβηγμα» όλων προς τα κάτω. Να πώς εξασφαλίζεται η «βιωσιμότητα» του συστήματος, που όλοι την επικαλούνται: Με την ολοένα και μεγαλύτερη συρρίκνωση συντάξεων και παροχών, με την αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων, με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που έκανε ήδη η κυβέρνηση για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων.



Τώρα είναι η ώρα να καταγραφούν η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα των εργαζομένων να αντιδράσουν αγωνιστικά, προτάσσοντας το αίτημα για καμιά νέα μείωση, αλλά ανάκτηση των απωλειών, κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Αυτόν τον αγώνα καλεί το ΠΑΜΕ σωματεία και εργαζόμενους να οργανώσουν, με νέα πανεργατική πανελλαδική απεργία.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη συνάντηση που είχε χτες στη Βουλή με τον υπουργό Εργασίας
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Ο λαός να ξεχυθεί στους δρόμους για το Ασφαλιστικό

ΡΙΖΟΣ




Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

ΠΑΜΕ:Η επίθεση στο ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Η σφοδρότητα της επίθεσης που ετοιμάζουν στην Κοινωνική Ασφάλιση μας φέρνει αντιμέτωπους με καταστάσεις που αντιμετώπιζαν οι εργαζόμενοι τον 19ο αιώνα. Η επίθεση που δεχόμαστε δεν φέρνει απλώς κάποια νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, αλλά συνολικά την ταφόπλακα των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, τη διάλυση του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης είχε απομείνει.
Μας λένε να ξεχάσουμε πως θα υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα καλύπτει τον εργαζόμενο και την οικογένειά του, αλλά η Ασφάλιση να γίνει προσωπική υπόθεση ανάλογα με τις εισφορές και παροχές στον καθένα αναλόγως την τσέπη του. Να είμαστε εκτεθειμένοι στις ασθένειες, στον επαγγελματικό κίνδυνο και η εργοδοσία και το κράτος να σου κλέβουν τον κόπο και τον ιδρώτα σου δίνοντας πενιχρές υπηρεσίες επιπέδου πτωχοκομείου.
Δε θα παραδώσουμε την Ασφάλισή μας στα νύχια των αρπαχτικών! Ο διαρκής πόθος των μεγάλων επιχειρηματιών της Υγείας για αποχώρηση του κράτους και της εργοδοσίας από τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί την έναρξη χρυσών δουλειών με ζεστό χρήμα για τα αρπαχτικά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων της Υγείας.
Οι δεκάδες Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους, τον εργαζόμενο λαό, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε το νέο έγκλημα. Να αγωνιστούμε για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας».
 Δεν θα παραδώσουμε την Ασφάλισή μας στα νύχια των αρπαχτικών!

ΠΑΜΕ σε πόλεμο!

 ΠΑΜΕ στη δική μας αντεπίθεση

 Η επίθεση στο ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου!  

ΠΑΜΕ για μια καλή και αγωνιστική χρονιά!

Με δύναμη πάλι και πάλη!
ΠΑΜΕ για μια καλή και αγωνιστική χρονιά. Με δύναμη πάλι και πάλη.

 ΠΑΜΕ για μια καλή και αγωνιστική χρονιά. Με δύναμη πάλι και πάλη.

 

 

ΚΚΕ:Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα προς τον λαό

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα προς τον λαό

Το ΚΚΕ απευθύνεται με αισιοδοξία στους εργατοϋπάλληλους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, στους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων της πατρίδας μας. Το 2016 μπορεί να γίνει ένα σημαντικό βήμα αγωνιστικής ανάτασης και ανασύνταξης του εργατικού-λαϊκού κινήματος. Η νέα χρονιά μπορεί να είναι μια καλή και αγωνιστική χρονιά.
Η διάψευση των προσδοκιών από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν πρέπει να μετατραπεί σε απογοήτευση, αναδίπλωση και παθητικοποίηση. Πολύ περισσότερο δε θα πρέπει να οδηγήσει σε δικαιολόγηση των νέων μέτρων, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης με «αριστερό-κοινωνικό πρόσημο» και «αναδιανομή», που είναι το νέο παραμύθι της κυβέρνησης. Ούτε φυσικά να οδηγήσει στην αθώωση δυνάμεων, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που αναζητούν δικαίωση για την αντιλαϊκή πολιτική που εδώ και χρόνια υλοποιούν και στηρίζουν και που, μαζί με το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, συμμετέχουν σε διάφορα σενάρια δημιουργίας νέων αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

Το 2015 ξεκίνησε, για ένα μεγάλο μέρος του λαού, με ελπίδες για κάτι καλύτερο από την κυβερνητική εναλλαγή και την ανάδειξη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη διακυβέρνηση της χώρας και τελικά κατέληξε με ένα τρίτο - ακόμη χειρότερο - μνημόνιο και μ’ ένα ορυμαγδό μέτρων πρωτοφανούς αγριότητας, που υλοποιούνται κατ’ απαίτηση και για λογαριασμό του κεφαλαίου.
Την ίδια στιγμή, με ευθύνη της κυβέρνησης η χώρα μας συμμετέχει ενεργά κι αναλαμβάνει νέες δεσμεύσεις, στο πλαίσιο των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην περιοχή, που μεγαλώνουν τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου και εμπλοκής της χώρας μας. Τώρα πρέπει να δυναμώσει η λαϊκή πάλη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και πόλεμο μαζί με την πάλη για τα επείγοντα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανο-ΝΑΤΟικές βάσεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να μη διατεθούν στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση, καμία υποδομή της χώρας, ως ορμητήριο για επιθέσεις στη Συρία ή σε άλλες χώρες.
Το ΚΚΕ ιδιαίτερα εκφράζει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες, που καταφτάνουν στην Ελλάδα, εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων κι επεμβάσεων και παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ, που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση.
Είναι η ώρα ο λαός, απέναντι σε παλιούς και νέους εκβιασμούς κι αυταπάτες, ν΄ αντιτάξει την οργάνωση της πάλης του, να συμβάλει στην ανασύνταξη του κινήματος, να δυναμώσει την κοινωνική λαϊκή συμμαχία, με κατεύθυνση τη συνολική ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.
Σ’ αυτό το δρόμο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ, μπορούμε από καλύτερες θέσεις να αντιμετωπίσουμε τα επείγοντα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, να βάλουμε εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα, να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας σε επεμβάσεις και πολέμους.
Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να ενισχυθεί η αντίσταση στα αντιλαϊκά μέτρα, να δυναμώσει η αλληλεγγύη, η διεκδίκηση μέτρων προστασίας και ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, όλων των ανθρώπων που υποφέρουν. Για να ανοίξει ο δρόμος της ελπίδας και της προοπτικής, με το λαό στην εξουσία, προκειμένου να μπει οριστικό τέλος στα βάσανα που συσσωρεύουν στο λαό το καπιταλιστικό σύστημα, οι κρίσεις του, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις που διαχειρίζονται αυτόν τον αντιλαϊκό δρόμο.
Με το βάρος αυτής της ευθύνης το ΚΚΕ συνεχίζει ακόμη πιο αποφασιστικά για να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες και τα καθήκοντα της εποχής, για την υπόθεση του σοσιαλισμού που σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίος και επίκαιρος από ποτέ.