Τετάρτη 9 Αυγούστου 2017

Έφυγε από τη ζωή η Αρλέτα



"Ακόμα κι αν φύγεις
για το γύρο του κόσμου...
Έφυγε από τη ζωή στα 72 της χρόνια η Αρλέτα, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας. Η τραγουδοποιός νοσηλευόταν τους τελευταίους μήνες στη ΜΕΘ του νοσοκομείο Αγία Όλγα έχοντας υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο παράλληλα με έμφραγμα.
Η καλή της φίλη Σάννυ Μπαλτζή έκανε γνωστή τη δυσάρεστη είδηση με μια ανάρτηση της στο facebook, γράφοντας:
Η μοναδική μας Αρλέτα έφυγε πριν λίγο ήρεμα και τρυφερά όπως έζησε. Καλό ταξίδι αγαπημένη μου ερήμωσε ο κόσμος μας
"Ακόμα κι αν φύγεις
για το γύρο του κόσμου...
θα είμαστε πάντα μαζί
Και δε θα σου λείπω
γιατί θα `ναι η ψυχή μου
το τραγούδι της ερήμου

που θα σ’ ακολουθεί..."
Η Αρλέτα γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 3 Μαρτίου 1945, ως Αριάδνη-Νικολέτα Τσάπρα, που ήταν το πραγματικό της όνομα.
Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όμως την κέρδισε το τραγούδι, χωρίς ωστόσο να σταματά να ζωγραφίζει. Παράλληλα με το τραγούδι έχει σχεδιάσει εξώφυλλα δίσκων και έχει εικονογραφήσει βιβλία, ενώ σκίτσα και πίνακές της συμμετείχαν σε δύο ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Τζιά και την Αθήνα.
Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της καριέρα συμμετέχοντας στο «Νέο Κύμα» της ελληνικής μουσικής. Ο πρώτος της δίσκος με τίτλο «Αρλέτα» κυκλοφόρησε το 1966 και περιελάμβανε τραγούδια των Γιάννη Σπανού, Νότη Μαυρουδή, Νίκου Χουλιάρα και Γιώργου Κοντογιώργου,. Ο δίσκος αυτός λογοκρίθηκε από τη χούντα και δύο από τα 12 τραγούδια, «Κάποιες Νύχτες» (μουσική Γιάννης Σπανός - στίχοι Κώστας Γεωργουσόπουλος) και «Λιβάδι» (μουσική - στίχοι Γιώργος Χουλιάράς) αντικαταστάθηκαν. Από το δίσκο αυτό ξεχώρισαν τα «Μια φορά θυμάμαι», «Τις άδειες νύχτες», «Το πέτρινο χαμόγελο» και άλλα.
Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με πολύ γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το «Romancero Gitano» του Μίκη Θεοδωράκη, στηριγμένο στην ποίηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και με απόδοση του Οδυσσέα Ελύτη στα ελληνικά, επρόκειτο να ηχογραφηθεί σε δίσκο με την Αρλέτα, αλλά με την 21η Απριλίου του 1967 το σχέδιο ναυάγησε...
  9-8-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου